Letnie gotowanie czyli toskańskie warsztaty kulinarne w lipcu
Wraz z Marią Bandoni z Villi Costa serdecznie zapraszam na toskańskie warsztaty kulinarne, które odbędą się podczas pobytu wakacyjnego w dniach od 5 do 12 lipca br.
Poniżej szczegółowy opis:
Tygodniowy pobyt w willi wakacyjnej odbywa się pod Lukką, której właścicielką jest Polka (link do willi TUTAJ). Do dyspozycji jest 11 apartamentów o różnej wielkości.
Najmniejszy apartament przeznaczony jest dla max 2 / 3 osób, a największy dla max 7 osób. Możecie więc przyjechać całą rodziną lub dużą grupą przyjaciół.

Blisko stąd do morza, można więc pojechać na opalanie lub spacer po plaży czy na deptaku (w Viareggio lub np. Lido di Camaiore). A jeśli o wypadach mowa, to stąd możecie zrobić sobie również jednodniową wycieczkę do Cinque Terre. Są dobre połączenia pociągów. O dojeździe samochodem nie wspomnę. Poza tym znajdujemy się bardzo blisko Lukki i to miasto też trzeba odwiedzić.

Można też pojechać na jednodniową wycieczkę do rejonu Garfagnana, a tam zajrzeć do Borgo a Mozzano i Mostu Diabła, do Bargi czy Castelnuovo Garfagnana.
Pociąg do Pizy jedzie pół godziny, natomiast do Florencji półtorej godziny. Wszystko na wyciągnięcie ręki.
Nie wspomnę o pięknych willach i ogrodach, które można zwiedzić w Marlii: Villa Torrigiani, Villa Reale, Villa Oliva…

APARTAMENTY W VILLA COSTA:
We wszystkich mieszkaniach kuchnie są w pełni wyposażone (naczynia, sztućce, kafetierki, garnki itd.), w łazienkach są suszarki, można też skorzystać z żelazka. Jest też dostęp do internetu bezprzewodowego. Jednym słowem niczego nie braknie.

.
Willę okala ogród pełen cytrusów, w którym można rozłożyć się na leżakach i zaczerpnąć słońca. Na grządkach rosną pachnące róże, ale również zioła potrzebne na nasz kurs gotowania:
rozmaryn, szałwia, bazylia czy mięta.

Przy drodze przylegącej do willi wakacyjnej znajduje się przystanek autobusowy, z którego można dostać się do Lukki. To ważna informacja dla tych, którzy przylecą np. samolotem do Pizy i nie będą mieć własnego auta. Tanie połączenia samolotowe są właśnie z Pizy lub ewentualnie z Bolonii.
W ciągu tygodniowego pobytu w willi wakacyjnej zaplanowane są trzy dni gotowania. Daty spotkań kulinarnych to:
niedziela 6 lipca
poniedziałek 7 lipca
czwartek 10 lipca
Te dni będą przeznaczone na zagniatanie, krojenie, gotowanie i pieczenie.
Dni warsztatów mogą ulec zmianie, o czym oczywiście kursanci będą poinformowani z wyprzedzeniem.

Produkty spożywcze wybieram bardzo starannie. Warzywa i owoce kupuję u zaprzyjaźnionych rolników lub sprzedawców. Zawsze staram się zdobyć jakąś ciekawostkę, coś co właśnie rośnie w danym sezonie. Potrawy wybieram tak, żeby każdy był zadowolony. Np. jeśli ktoś nie lubi pikantnego peperoncino, to go nie dodajemy.
Warsztaty rozpoczynamy o 10 rano. Każdy uczestnik kursu dostaje włoski fartuszek kuchenny. A na koniec kursu pamiątkowy dyplom.
Każdego dnia w ciągu dwóch pierwszych dni warsztatów wspólnie przygotowujemy 2 przystawki, 2 dania makaronowe oraz desery (ciasto i ciasteczka lub dwa ciasta lub deser w pucharkach). Jesteśmy w Toskanii, więc i dania są przeważająco właśnie z tego regionu. Lubimy bruschette, crostini, panzanellę, pappę di pomodoro, pici, cantuccini czy ricciarelli. W ogrodzie zbieramy miętę czy melisę i spontanicznie gotujemy sobie napary.
Natomiast trzeci dzień warsztatów będzie przeznaczony na robienie pizzy, schiacciaty czy toskańskiego chleba. Nauczymy się robić bigę czyli zaczyn, z którego będziemy potem wypiekać chleb.


W willi znajdują się dwa piece opalane drzewem. Jeden z nich będzie do naszej dyspozycji. Nauczymy się go rozpalać i wypiekać pizze czy chleby.

Zazwyczaj podczas kursu przychodzą nam na myśl jeszcze jakieś potrawy i spontanicznie dodajemy je do menu. Tak stało się na przykład ze smażeniem liści szałwi w cieście. Po przygotowaniu wszystkich potraw zabieramy się do nakrycia stołu i wspólnej biesiady.

Całość kończy się około godziny 14.30/14.45. Podczas obiadu serwowana jest woda naturalna i gazowana. W cenę kursu nie wliczone jest wino.
Ilość miejsc na dany kurs jest ograniczona. Grupa może liczyć max 15 osób.

Natomiast w apartamentach może mieszkać jeszcze 25 osób.
Koszt trzydniowych warsztatów kulinarnych w grupie od 1 do 5 osób to 100 euro za
1 dzień za 1 osobę (300 euro za 3 dni za 1 osobę).
Koszt trzydniowych warsztatów kulinarnych w grupie od 6 do 15 osób to 80 euro za 1 dzień za 1
osobę (240 euro za 3 dni za 1 osobę)
Koszt noclegu zależy od apartamentu (informacji udziela Maria), kontakt mailowy: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Rezerwacja pobytu oraz potwierdzenie uczestnictwa w kursie jest dokonywane indywidualnie. Z każdym pytaniem związanym z noclegiem zwrócimy się do Marii (można do niej pisać bezpośredni, kontakt mailowy: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.). Specjalnie dla Was wybierze odpowiedni apartament i podpowie w każdej kwestii związanej z pobytem.
Podczas tygodniowego pobytu jest możliwość zorganizowania wycieczki do pobliskiej, słynnej w okolicy winnicy. Możemy pojechać tam na degustację win oraz oliwy z oliwek połączoną z prelekcją, na której dowiemy się jak zbierane są winogrona, jak rosną, jak produkuje się wino oraz oliwę itp.
Wizyta w winnicy: koszt degustacji win i oliwy z oliwek extra vergine połączonej z drobną przekąską to 10 euro za 1 osobę.


Istnieje również możliwość zorganizowania wycieczki do Livorno i odbycia godzinnej lekcji smakowania i rozpoznawania oliwy z oliwek extra vergine.
Koszt samej degustacji trzech rodzajów oliw wraz z bruschettami to 10 euro.
Koszt godzinnej lekcji połączonej z degustacją 25 euro.
Osoby zainteresowane warsztatami proszę o kontakt mailowy: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kontakt mailowy do Marii: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
.
Zapraszamy do współpracy zorganizowane grupy, które chcą spędzić z nami tydzień w Toskanii.
https://villacosta-toskania.pl/en/toskanskie-warsztaty-kulinarne.html#sigProId2a1c7f90b6
Oraz
Tamara Bianchi, Wloszka urodzona i mieszkajaca w okolicy Lukki, prowadzi klasy kulinarne w j angielskim , a majac wspolpracownice Polke , rownież w j.polskim
Przyjedzie do twojego apartamentu w Villa Costa ok godz 16:00 i wspolnie bedziecie gotowac wybrane wczesniej dania na kolacje do podania na 19.30, w skład wejdą: przystawka, pasta lub risotto, główne danie mięsne lub rybne, jarzyna i deser, wszystko z odpowiednio dobranym winem wliczonym w cene. Koszt 75 E/osobe, minimum 7 osob. Dla grupy ponizej 7 osob cena/osobe wzrasta.
Proponowane menu znajdziecie na stronie Tamary
https://villacosta-toskania.pl/en/toskanskie-warsztaty-kulinarne.html#sigProIdad03546cbf