Kuchnia, lokalne produkty oliwa z oliwek, wina, ziola, i przepisy tradycjonalne z okolicy wchodzą w skład kultury regionu. Każdy teraz szuka tych smakow i zapachów żeby lepiej chłonąć charakter zwiedzanych terenów.
Lucca szczególnie jest znana z uwielbienia do dobrego jedzenia.
Proponujemy u nas wspólne gotowanie z dwiema zaprzyjaznionymi mistrzyniami kuchni, ktore przyjadą na miejsce z produktami lokalnymi najwyższej jakości na zamówione lub zaproponowane dania.
Aleksandra Seghi, Polka z Pistoia, autorka blogu MojaToskania i wielu ksiażk o Włoszech i toskanskiej kuchni przeprowadzi w ciągu jednego tygodnia pobytu w apartamentach Villa Costa 3 dniowe kursy kulinarne wegeterianskie dla grup 6-15 osob, przystawki, pasta,pizza, schiaciata, chleb toskanski, sezonowe jarzyny, desery, cena 60 E/dzien /osobe, wino osobno.
https://villacosta-toskania.pl/en/toskanskie-warsztaty-kulinarne.html#sigProId2a1c7f90b6
Oraz
Tamara Bianchi, Wloszka urodzona i mieszkajaca w okolicy Lukki, prowadzi klasy kulinarne w j angielskim , a majac wspolpracownice Polke , rownież w j.polskim
Przyjedzie do twojego apartamentu w Villa Costa ok godz 16:00 i wspolnie bedziecie gotowac wybrane wczesniej dania na kolacje do podania na 19.30, w skład wejdą: przystawka, pasta lub risotto, główne danie mięsne lub rybne, jarzyna i deser, wszystko z odpowiednio dobranym winem wliczonym w cene. Koszt 75 E/osobe, minimum 7 osob. Dla grupy ponizej 7 osob cena/osobe wzrasta.
Proponowane menu znajdziecie na stronie Tamary
https://villacosta-toskania.pl/en/toskanskie-warsztaty-kulinarne.html#sigProIdad03546cbf